Vård i livets slutskede...

I förmiddas så var jag och min klass på föreläsning i östermalms kyrkan om Vård i livets slutskede. Han som föreläste jobbade som sjuksköterska i Trollhättan och hade jobbat inom det i 28 år. Han hade sen 80-talet drivit dessa frågor om vård i livets slutskede eller palliativ vård som det heter. Man missar oftats det. Men det har blivit mycket bättre men fortfarnde mycket att lära.
Han var jätte duktig förläsare han visste verkligen vad han pratade om och man blev rörd av många av hans verkliga historier. Är så glad att man fick denna möjligheten att få komma på den här föreläsningen. För han väckte många nya tankar hos en och mycket lärdom som man kan ta med sig vidare.

Han pratade mycket om hur viktigt att vårda en person till livets slut och skapa så god livskvalite som möjligt för den här personen. Man tänker ofta att den här personen ska jue bara dö, han/hon kan väl inte göra det eller det. Joo det kan man. Man ska lyssna och göra det som vårdtagaren ber om det är den som bestämmer om hur den vill leva sin sista tid, ingen annan. Fast man bara ligger i en säng, eller sitter som var bäst för andningen så ska man få samma möjligheter som alla andra så långt det går. Man ska skippa alla rutiner och annat, t.ex vändschema. En person som är döende vill inte hålla på att vändas hela tiden. Man vill ha en lugn och fridfull död men det är inte många som inte får det, eftersom att det är en massa rutiner som styr. Han berättade många historier och han berättade blandannat att han hade haft en vårdtagare som var döende och hon önskade mest av allt att hon ville ha sin hund närvarande. Det var den enda hon hade förutom en nära väninna. Han jobbade den natten och han ordnade så att hon fick ha sin hund närvarande där hela natten, man får inte göra så men han tog på sig ansvaret. Han tänkte på hennes bästa och det är det man ska göra, det är det som är
bra livskvalite =)
Är såå många bra saker som man han sa och som man blev så berörd av. Han sa oxå att döden förknippas med att man ligger i en säng och så ligger man dör tills man dör. Men varför måste man ligga i sin säng? Varför kan man inte få dö ute, kanske i sin stuga ute på landet, eller i sin favorit fåtölj?
Den viktigaste saken var ändå att han sa att när hjärtat slår så är man inte död, som många tror. Det är när hjärnan dör som man är död. Hjärtat kan sluta slå men hjärnan kan fungera upp till en kvart efteråt. Därför ska alla tänka på att den som är döende hör ända tills det att hjärnan slutat fungera. Det är många som inte vet det och det gör att många pratar, bråkar inne hos den döende för att man tror att han/hon inte hör. Men det gör dem. Det är det sinnet som dör sist.
Tänkvärt eller hur?
Sen sa han att man ofta förknippar döden med hjärtat, men som sagt är det hjärnan som styr allt. Man säger jue alltid "Jag älskar dig över hela mitt hjärta", men han sa att man borde säga "Jag älskar dig över hela min hjärna".
Eftersom att det är hjärnan som styr oss och inte hjärtat......ganska komisk ändå. Så har nog ingen tänkt innan.

Jag tycker alla borde gått på en sådan här föreläsning eftersom att alla har nytta och använding av det som han
pratade om idag. Eftersom att vi svenskar speciellt vet ej hur vi ska förhålla oss till döden. Det är även viktigt att våga prata om det och fråga sin närstående, hur vill ni ha det, snappa upp vad dem tycker om m.m för att få det så bra som möjligt!!

Hade kunnat skriva ett hur långt inlägg som helst om detta eftersom att ämnet är så intressant och man kan prata om det hur mycket som helst. Vi måste lära oss att hantera döden bättre och skapa en så bra sista tid för den som är döende........

Kanske lite rörande inlägg men var bara tvungen att skriva och berätta om det......


Kommentarer
Skrivet av: Wysteriia

Mja, kommer nog blogga då o då från Bali iaf :)

2007-11-20 @ 15:00:02
Blogg/hemsida: http://wysteriia.blogg.se
Skrivet av: evamy

ja det lät ju smart. och gott! Då behöver man ju inte ha nå skaldjur heller. då kan man ju ta i princip vad som helst! tack för tipset!

2007-11-20 @ 15:02:43
Blogg/hemsida: http://evamys.blogg.se
Skrivet av: Miia

Hej tjejen!
Vård i livets slutskede är en väldigt intressant bit,tyckte den var såå intressant under min utbildning!
Ang kommentarerna..så tar jag inte åt mig,folk får tycka vad dom vill,men jag uppskattar om man står för det man tycker isåfall.
tycker inte det är oki att ena dagen gå in och kommentera en blogg och skriva massa gulligull och sen nästa dag för att man själv har en kass dag,klanka er och skriva otrevliga saker.
det roligaste av allt är att vissa folk inte fattar hur enkelt det är att ta reda på vem som skriver :)
Ha en underbar kväll.kram

2007-11-20 @ 16:27:37
Blogg/hemsida: http://miian.blogg.se
Skrivet av: jenny

de ligger i löberöd. De finns vägbeskrivning p deras sida www.lugnagarden.se

=)

2007-11-20 @ 16:35:08
Blogg/hemsida: http://jennssan.blogg.se
Skrivet av: Linda

Hejhej gumman. Nej jag hittade inga stövlar =(
Inga fina i alla fall..
Men ger ej upp jakten hehe..
Hur är de? kramar

2007-11-20 @ 16:35:17
Blogg/hemsida: http://liindac.blogg.se

Lämna en kommentar till inlägget här:

Ditt namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Din hemsida/blogg:

Vad har du att säga?:

Trackback


RSS 2.0